VÅR BESETNING
Vår Charolais besetning består idag av 45 ammekuer som
skal kalve I løpet av våren.Vi bruker idag 40% inseminering,
målet vårt er å kunne bruke 70%. Til resten av
bedekningen bruker vi en seminokse, i 2001 brukte vi i tilegg en
eliteokse. Dette ser ut til å gi gode resultater for dette
året.
Vi legger stor vekt på å bruke okser som gir lite
kalvingsvansker, vi baserer oss derfor til en hver tid å bruke
seminokser for å heve kvaliteten på besetningen.
Ammekuene går på halmtalle og kan gå fritt ut
og inn hele året på et støpt skrapeareal. Innredningen
er fleksibel med mange praktiske løsninger.
Våre ammekuer har bra kalvingsegenskaper og lynne og er
sunne og sterke dyr.
|
|
HISTORIE OM RASEN
Charolais-rasen stammer fra Frankrike, og er den mest tallrike av
de franske kjøttfè- rasene. Rasen har sitt navn fra
byen Charolle i distriktet Saone-et-Loire i de sentrale områdene
av landet, og er følgelig en kontinental rase.
Charolais er storvokste dyr som tidligere ble brukt som trekkdyr.Derfor
ble det avlet fram dyr med stor muskelfylde. Hundyrene veier mellom
750-1000kg og hanndyrene mellom 1100-1500kg. Av farge er de hvite
eller gulhvite med kjøttfarget mule.Opprinnelig er rasen
hornet, men i de senere årene er det i USA avlet fram en kollet
type av rasen. Denne typen er nå også innført
til Europa. De hornete dyrene har imidlertid den største
utbredelsen.
Charolais er rasktvoksende dyr med sein fettansetting. De kan
dermed fores sterkt og til høye slaktevekter uten å
bli for feite.Dyrene har forholdsvis lavt fôrforbruk pr. kg
tilvekst.
Velutviklede dyr har høy slakteprosent, god slaktekvalitet
og kjøttfylte skrotter med stort kjøttutbytte.
Charolais er rolige dyr som går godt på beite. Kuene
er gode mødre og har høyere melke- produksjon enn
de britiske rasene, slik at de gjerne kan gå med to kalver.
Rasen kom til Norge først i 1960-åra.Sædsalget
startet 1965-66 og besto dette året av 900 førstegangsinsimeneringer.
Idag ligger insimeneringstallet på ca.4600.
Raselaget ble startet i 1968.
www.charolais.no
|